czwartek, 17 września 2015

Zapiekanka bakłażanowa


Ponownie coś dla zwolenników włoskich smaków. Tym razem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości.

SKŁADNIKI
  • 3-4 bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże pory (lub 4 małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 kulka mozzarelli lub żółty ser
  • świeża bazylia i oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
  • można dodać 1/4 cukinii

PRZYGOTOWANIE

Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie i zapiekanka zrobi się przez to tłusta). Białą część z pora pokroić w krążki i podsmażyć krótko na oliwie z obu stron.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni (lub brytfanny), polać oliwą i smażyć 1 minutę, po czym dodać mięso mielone i smażyć całość mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli macie cukinię, to również pokroić ją w kostkę) i wrzucić do mięsa.

Do misy blendera wlać jedną puszkę pomidorów, dodać obrane ząbki czosnku, garść liści bazylii, kilka liści oregano, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, zioła prowansalskie i nieco chilli. Zblendować wszystko na jednolitą masę i przelać do mięsa. Dodać jeszcze puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na około 10 minut. Do szklanki nalać nieco wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa mieszając.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Zapiekankę układamy w następujący sposób: Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć najgrubsze plastry bakłażana, na to wyłożyć nieco masy mięsnej z sosem, następnie ułożyć ponownie bakłażan tworząc grubszą warstwę, na to ponownie masa mięsna. Na koniec wyłożyć pozostały nam bakłażan (powinna wyjść podwójna warstwa), polać resztą mięsa z sosem, po czym rozłożyć por i posypać go rozdrobnioną kulką mozzarelli (górę zapiekanki można dodatkowo posypać oregano). Na naczynie żaroodporne nałożyć pokrywę i zapiekać 45-50 minut.
Uwagi: Zapiekanka nie może być wyłożona zbyt wysoko w naczyniu, ponieważ sos ulega wrzeniu i może się przelać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz